Over ons

In augustus 2011 zijn we vanuit Aduard bij Groningen neergestreken bij Makkinga in zuidoost Friesland. Hier hebben we na een grondige verbouwing van onze woonboerderij een Bed & Breakfast en cursusatelier geopend. De tuin van ruim een hectare is zo natuurlijk mogelijk ingericht en biedt veel rust en inspiratie.

Margriet Moerenhout - Unieke sieraden

Naast mijn werk als bioloog heb ik in 2001 mijn eerste schreden op het pad van het edelsmeden gezet aan het Kunstencentrum in Groningen (nu BK050). Al snel bleek dat ik mij in dit vak goed thuisvoelde. Het werken aan een eigen ontwerp met mooie materialen zoals zilver, goud en (half)edelstenen ontspant en geeft veel voldoening en 'men' vond het ook nog mooi wat ik maakte. Na een aantal cursussen op het Kunstencentrum volgde een privéopleiding bij meester edelsmid Mirjam Wulfse en volgde later lessen bij meester edelsmid Jan Kerkstra.

In mijn werk laat ik me inspireren door vormen die ik in mijn omgeving zie: natuur, kunst, architectuur, etc. De stenen die ik verwerk zijn voor het grootste deel geslepen door mijn partner Gerard Veugelers. De vorm of kleur van de stenen die hij maakt kunnen ook het ontwerp bepalen, of Gerard slijpt de stenen naar mijn ontwerp, of een ontwerp dat we samen uitdenken.

Mijn ontwerpen zijn uniek: je zult ze niet tegenkomen bij de doorsnee juwelier. Ik vind het belangrijk dat een sieraad goed draagbaar is.

Mijn sieraden vind je op kunstmarkten en een enkele keer in een galerie. Zo was ik meerdere malen te gast op de kunstmarkten in Haren en bij de Freaylemaborg in Slochteren, en in galerie Loes Koster in Muntendam. In juni 2013 nam ik deel aan de Dag van de Kunst/het Klein Cultureel Festival in Beetsterzwaag.

In mijn atelier geef ik cursussen en workshops edelsmeden. Woon je in de buurt van Makkinga (zuidoost Friesland, vlakbij Oosterwolde) en heb je interesse om dit mooie ambacht ook eens uit te proberen? Kijk dan onder de button cursussen voor meer informatie.

 

Gerard Veugelers - Eigenzinnige cabochons

De verschijningsvorm van stenen en mineralen is eindeloos. Dat, en het feit dat het een eerlijk, ambachtelijk te bewerken materiaal is, maken het slijpen van cabochons voor mij een uitdagende bezigheid.
Traditoneel wordt veel geslepen in standaardvormen: ronde of ovale cabochons. Maar met de techniek van cabochon slijpen is meer mogelijk en ik vind het een uitdaging om de grenzen op te zoeken van wat technisch mogelijk is en zo met nieuwe vormen te komen.

Ik bied ook cabochons ter verkoop aan, ik slijp cabochons op maat voor andere goudsmeden en geef korte cursussen slijpen voor de cursisten edelsmeden.

Het slijpen van cabochons vergt natuurlijk mooi ruw materiaal. Het zoeken naar gesteenten of (half)edelstenen die geschikt zijn om te slijpen is een boeiend proces in zichzelf. Margriet en ik zoeken al dan niet in clubverband in groeves in het buitenland. Of we ruilen of kopen ruw materiaal op gespecialiseerde beurzen of via internet.

Cabochons naar eigen ontwerp
Inmiddels heb ik een flinke voorraad ruw materiaal verzameld. Slijpen doe ik dit materiaal meestal pas als er een ontwerp voor een sieraad aan ten grondslag ligt of als ik een idee heb voor een bijzondere vorm. Goudsmeden die een uniek sieraad willen maken met een bijzondere steen kunnen bij mij terecht. In overleg slijp ik dan de steen op maat. Ik heb ruw materiaal in vele kleuren, patronen en soorten en het moet al gek gaan wil ik niet aan de wens kunnen voldoen. Alleen facetslijpen of carven van bijvoorbeeld cameeën doe ik niet. Heb je ideeën voor een sieraad met een halfedelsteen, neem dan via het contactformulier contact op. Dan kunnen we in overleg ontwerp, soort en prijs bespreken.